Volgen twitter linkedin facebook

Improving business development

 • 1
 • 2
 • 3

Duurzame verbetering van uw commerciële denken & doen

Diamant kopen via de NRC?

diamant 2Afgelopen weekend stond onderstaande advertentie in de NRC. Ik was niet compleet verbaasd want NRC is al een tijd bezig met wat ik maar noem up market advertisers. Het zaterdagse magazine NRC Lux staat er bol van.

Maar toch. Een diamant kopen uit de krant...? Ik kan me niet voorstellen dat dat werkt.

Tegelijkertijd dacht ik "er werken bij NRC toch nadenkende mensen die hebben nagedacht of dit commercieel interessant is?".

Om te voorkomen dat mijn onderbuik de boventoon gaat voeren heb ik er mijn privé checklist eens naast gelegd...

NRC Diamant

 • Doelgroep

  Dit is duidelijke bedoeld voor de lezers van NRC want de advertentie staat in geen ander medium. Deze groep is weliswaar kapitaalkrachtiger dan gemiddeld NL, maar of ze in het huidige tijdsgewricht in de markt zijn voor edelstenen?
  Tweede vraag: nemen de lezers hun NRC (of eigenlijk, NRC Lux; de krant heeft er formeel niets mee van doen) serieus als aanbieder van juwelen ....? Mijn oordeel: onvoldoende

 • Aanbod

  Een 0,4 ct diamant aan witgouden hanger, met collier voor € 1.095. Afgeprijsd van € 1.450; dat is een korting van meer dan 25%.
  Is er uitverkoop in de diamantenbusiness? Alleen bij de faillissementsuitverkoop van Schaap & Citroen destijds en bij vage webwinkels kom je dit tegen. Maar bij een upmarket aanbieder als NRC Lux... Niet echt overtuigend.

 • Propositie

  Woorden als "prachtig", "exclusief tijdelijk verkrijgbaar" en "zeer scherpe korting" moeten de lezer aanzetten om te bellen en te kopen. De "uiteraard verzekerde verzending" moet ons overtuigen dat er geen risico is.
  Maar waarom bij NRC? Wordt NRC (h)erkent als serieuze/professionele aanbieder van juwelen? Heeft ze voldoende autoriteit om dit overtuigend aan de man te brengen EN de doelgroep te overtuigen? Nou .... nee.

 • Koopgemak & distributie

  Als je n.a.v. van deze summiere info tot aankoop wil overgaan, dan kan dat telefonisch maar alleen tijdens kantooruren. Oordeel: onvoldoende
  Of via de website van NRC Lux. Daar vindt je geen enkele extra informatie over product, noch over de leverancier Diamond Point, noch over de "verzekerde verzending".
  Levertijd (niet in advertentie, alleen op website als je op kopen drukt) van 5-7 werkdagen is onwaarschijnlijk langzaam vergeleken met de "vandaag besteld, morgen in huis" belofte die veel webwinkels hanteren. En informatie over ruilen wordt niet pro-actief aangeboden, maar moet je zelf zoeken (tip: zie de "veel gestelde vragen")

 • Creativiteit

  Welke creativiteit? Een diamant kopen wordt veelal omgeven met een sfeer van weelde, luxe en vleugje romantiek. Die is ver te zoeken. Deze aanbieding is meer een "Hallo, pats boem hier ben ik. En met korting. Koop mij". De visuele uitstraling is er ook niet een die prikkelt, aantrekt of tot enthousiasme aanzet. Zwart-wit kan een prima keuze zijn (want onderscheidend) in een medium met veel kleur. Maar in een overwegend zwart-witte krant valt dit visueel geheel in het niet.

 

Kortom, dit aanbod maakt niet veel kans. 

Tegelijkeritjd ben ik ZOO benieuwd hoeveel er verkocht zijn.....