Vorig jaar schreef ik een blog over waarom juist zelfinzicht de basis is voor effectief leiderschap (lees: een cruciale voorwaarde). De kern van die blog in 2 zinnen:

  • Je moet eerst jezelf kunnen leiden vóór je anderen kan leiden.
  • Je moet eerst jezelf kennen vóór je jezelf kan leiden.

Als jouw nu reactie is “dat zijn nogal wat open deuren …” dan snap ik dat wel. het zijn 2 enorme open deuren, het woord ‘cliché’ komt misschien nog dichterbij, toch?

Ik had dat gevoel ook toen ik die blog schreef (over mijn coachopleiding) en ik dacht dat mijn zelfinzicht op prima niveau was.

Niet dus. Mijn zelfinzicht had de diepgang van een plas regenwater. Er waren nog wel wat blinde vlekken, sommigen zelfs vrij groot. Denk aan de olifant in de kamer.

Leiderschap, een te leren kunstje of genetisch bepaald?

leiderschap groei ontwikkelingHet antwoord verdeeld de wereld van zelf-verklaarde deskundigen in 2 kampen. Als het aantal self-help artikelen over persoonlijk leiderschap (meer dan 4 miljoen volgens google) enige richting geeft dan is het aan te leren.

Heb jij al eens een opleiding of training gevolgd. Laat me je dan vragen: wat weet of kan je nu dat je daarvóór niet kon? En hoe gebruik je dat nu in je dagelijkse werk en privé?

In gesprekken met mensen om me heen valt me op dat de antwoorden nogal vaag blijven. Ja, ik hoor iets over nieuwe tools en hoe die te gebruiken maar de daadwerkelijke toepassing … En over de èchte impact op het werk of privé blijft het helemaal stil. Is dat veelzeggend over die tools, of over die ‘leider’ …?

Leiderschap gaat over …?

out of the box goudvisVeel publicaties over leiderschap gaan over wat leiders (moeten/kunnen) bijdragen aan anderen. Bijdragen zodat de mensen die geleid worden

  • vooruit gaan,
  • actief worden & blijven,
  • zichzelf zijn,
  • energiek en positief zijn
  • etc. etc..

Maar wat is dan precies de rol van de leider? Wat is zijn/haar ‘bijdrage’ ? Daar zijn de verschillende publicaties ook heel divers over: inspireren, motiveren, ruimte en beetje bescherming bieden, stimuleren, uitdagen etc. Maar hoe kan je dat als leider doen, wat moet je leren/ontwikkelen om andere vooruit te helpen. En hoe weet je of je op de goede weg zit, terwijl je nog steeds jezelf bent …?

Persoonlijk leiderschap …?

Dat gaat dan dus om de eigen ontwikkeling? Het bijdragen aan jezelf? Dus jezelf ‘inspireren, motiveren, stimuleren, uitdagen’? Dat leidt tot een veelheid aan vragen over de hoe en wat daarvan:

  • Wat doe je dan precies bij jezelf?
  • Hoe doe jij dat, jezelf inspireren, motiveren, ruimte, stimuleren, uitdagen ?
  • Hoe weet jij dat het werkt, dat het succesvol is?

Dat kan toch niet zonder een goed zicht te hebben op jezelf? Is het niet zo dat juist zelfinzicht is basis voor leiderschap? Volgens de Harvard Business Review is dat wel degelijk de kern.

zelfbeeld zelfinzicht spiegelbeeld.
Als je jezelf niet kent, kan je ook geen goede leider zijn
(laat staan worden)

 

Ècht zelfinzicht: SelfMastery

Voor velen (inclusief ikzelf) is het beantwoorden van bovenstaande 3 vragen een lastige opgave. Tussen die ‘velen’ blijken er meer en meer mensen te zijn die het interessant vinden om verder te onderzoeken. De zoektocht naar je eigenste ik:

  • wie of wat je bent,
  • waarom je doet zoals je doet,
  • waar je ‘slechte’ eigenschappen vandaan komen,
  • wat je rol is thuis, op het werk, achter je ZOOM en
  • wat je post-corona anders gaat doen om het (werkende) leven net een beetje leuker, effectiever, gelukkiger te maken.

leiderschap begint met zelfinzicht

Mijn antwoorden vond ik zelf. Tijdens de SelfMastery workshop van Rudi Viljoen. Mijn eigen ‘resultaten’ hebben mij zoveel gebracht, dat Rudi op mijn vraag om dat eens online te vertellen direct JA zei.

selfmastery webinar 6 September 2022

Over wat het is, SelfMastery. Over wat het zinvol maakt en over wat andere mensen er voor zichzelf uit kunnen halen. Daarvoor is er op 6 september een webinar, waarbij ook enkele eerdere deelnemers zelf aan het woord komen.

 .

Zie voor meer informatie deze pagina.

Direct aanmelden kan bij mij: dirk@kyboko.nl.

Recente blogs
selfmastery zelfinzichtDirk Heuff coach rugbyreferee zelfbewust
Share
Tweet
Share