De objectieve start van je coachingstraject
“Nee joh … zo’n kleurentest …
Da’s niks voor mij !”
Da’s niks voor mij !”
Je bent inderdaad méér dan een 20 pagina rapport uit een 15 minuten online test. En toch … zo’n assessment helpt wel om wat meer objectiviteit toe te voegen aan je coaching. Wat meer diepgang, extra achtergrond.
En je zal verbaasd zijn hoeveel je herkent èn hoe bruikbaar het is in je coachingstraject: het maakt de blinde vlek(ken) zichtbaar. Op een manier waarop jij en ik er in gesprek mogelijk niet achter waren gekomen.
Daarom is DISC een objectieve start van je coaching.
“Ooooh jaaaa … dit ben ik helemaal !”
Typische reactie bij het lezen van de management summary.
Wat is DISC ?
DISC is een toetsinstrument dat voorkeursgedrag in kaart brengt binnen een specifieke context. Het geeft als het ware een praktisch bruikbaar antwoord op de vraag “waarom doe ik zoals ik doe?”. DISC analyseert je gedrag, niet je persoonlijkheid.
Het is als een spiegel die jouw laat zien welke stijl/gedrag jouw voorkeur heeft. Dat is soms confronterend (we willen onszelf soms anders, beter zien dan in werkelijkheid) en veelal verhelderend.
Het is die verheldering die, in combinatie met de diepgang, een een completer beeld van je gedrag geeft. Completer in de zin dan dat jezelf realiseert of kan beschrijven. Het vergroot dus je inzicht in je eigen gedrag.
Daarin liggen ook de kansen om in de coaching naar nieuwe perspectieven te zoeken. Die dragen vervolgens bij om te werken aan ander (lees: effectiever of productiever) gedrag.
Daarmee snap je vast wel dat DISC de objectieve start van je coachingstraject is.
Waarom wij DISC kozen
Er zijn meerdere wegen naar Rome, wij kozen voor DISC vanwege:
- Eenvoud
De 4 kleuren en 2 gedragsstijlen van DISC zijn eenvoudig te begrijpen. Dat maakt het praktisch zeer bruikbaar in coaching. - Uitgebreid
De gradaties binnen elk van de 4 kleuren (en hun combinaties) biedt voldoende nuance om de diepte in te gaan. - Herkenning
Iedereen die zijn/haar DISC leest, herkent zichzelf daarin. Zowel de kwaliteiten als de valkuilen. Die herkenning maakt het werken met de uitkomsten (in de coaching) zo makkelijk.
Daarom vinden wij DISC de objectieve start van je coachingstraject.
Hoe wij DISC gebruiken
Bij de eerste kennismaking brengen we het fenomeen assessments ter sprake: heb je er al eens een gedaan? Wat vind je ervan? etc. etc.
Dit doen we om de acceptatie cq weerstand in beeld te krijgen: het heeft geen zin om een assessment te doen als iemand er radicaal tegen is. Het is immers jouw traject, dus de keuze moet bij jou liggen.
Ons advies is om wèl zo’n assessment te doen. Nee, niet vanwege de omzet die het oplevert (daar worden we ècht niet rijk van), maar vanwege de objectieve inzichten die het oplevert. Voor jou èn voor je coach.
Als akkoord dan is de aanpak als volgt:
- Jij doet je de assessment online en binnen 24 uur ligt je DISC rapport in onze mail.
We hebben dan al een datum & tijdstip geprikt om het door te nemen. - Op die dag gaan we samen door de ± 24 pagina’s heen: lezen, begrijpen, toelichten, vragen beantwoorden. Dat duur zo’n 2 uur. Ja, diepgang en aandacht zijn belangrijk.
- Vervolgens neem jij je rapport mee naar huis om te laten bezinken en nog eens door te lezen. Daarbij maak je een eigen samenvatting met daarin jouw selectie van prioriteiten: met welke onderwerpen wil jij aan de slag gaan in je coachingstraject.
- Twee à drie weken later bespreken we je samenvatting & prioriteiten. Die gebruiken we om je coachingsplan aan te scherpen.
- In de sessies daarna zullen we regelmatig teruggrijpen op je DISC en daarmee verdere verdieping realiseren.
DISC is niet zaligmakend
DISC is niet het enige instrument om jezelf beter te leren kennen.
Er zijn nog meer instrumenten met elk hun voordelen en beperkingen:
- Myers-Briggs typeindicator (MBTI) – zeer uitgebreid en diepgaand maar ook complex in gebruik door de 16 verschillende persoonlijkheidstypes.
- Insights discovery – gebruikt ook vier kleuren maar werkt deze net even anders uit. Goede basis voor coaching.
- TMA talentenanalyse – brengt 22 drijfveren en 44 talenten in kaart gebracht, plus de ontwikkelbaarheid van 48 TMA Competenties. Best complex.
- Big Five – brengt de persoonlijkheid van iemand in kaart aan de hand van 5 dimensies. Heel bruikbaar, minder gedragsgericht.
- Management Drives – werkt ook met kleuren maar wel 6 (itt de 4 van DISC) en geeft inzicht in drijfveren, wereldbeelden en ontwikkeling.
- Enneagram – maakt gebruik van negen persoonlijkheidstypen en heeft naast de psychologie ook invloeden uit spiritualiteit en theologie.
Vriendelijke disclaimer: deze opsomming pretendeert niet compleet, onpartijdig of genuanceerd te zijn, maar slechts informatief. 😉