Veel van mijn zakelijke klanten ‘zitten veel in hun hoofd’, denkers. Dat zorgt ervoor dat ze hun gevoel (in hart en buik) minder benutten. Ik stel ze daarom de vraag “ben je bewust wanneer en hoe je je hart en buik toelaat?”. Zelf heb ik daar ook aan moeten wennen. Gelukkig helpt mijn hart die af en toe vraag “Hoe vaak sta je stil bij mij, Dirk?”

 

De situatie

coaching gesprek zelfinzichtZe is net iets ouder dan mijn eigen dochter, niet-Nederlands, perfectionistisch, heeft thuis een high flying partner en ervaart dat haar vrouw-zijn een factor is in de (voornamelijk) mannenwereld waar ze zich heel goed staande weet te houden.

In ons eerste gesprek zoeken we naar de kern van de kwestie(s) en, zoals ik graag doe, gaan we vooral op zoek naar oorzaken. We vinden er een paar en dat geeft voldoende houvast om te (h)erkennen waar in haar leven nog meer zaken stroef lopen. ‘Eye openers’ zegt ze zelf.

Ons tweede gesprek is paar maanden later. Anders dan ‘hoe vorder je?’ heb ik eigenlijk geen clou óf en hoe ik haar kan helpen. Dit is misschien wel ver boven mijn pet ….?

 

coaching humorCoachen = vragen stellen

Mijn coachingopleiding zegt me om focus te houden op vragen. Maar welke vragen stel je om iemand te laten ontdekken hoe je van je denkende hoofd naar je voelende hart & buik gaat (jouw suggesties, lezer, aub in de comments)? Niet eenvoudig. Ik probeer met ‘de laatste keer dat je je echt op je gemak voelde … waar, wanneer, hoe …?’ Er komt een voor haarzelf ook verrassend verhaal en ik zie een twinkeling in de ogen. Daarop voortborduren lukt haar niet echt: ze gaat weer snel naar de wat problematische kanten van haar leven.

In de achtergrond hoor ik van binnen “Hoe vaak sta je stil bij mij, Dirk?”

 

Huilen? Lachen?

Ik graaf dan maar dieper , kijken hoe erg het echt is: ‘wat/waarover heb je recent erg moeten huilen?’. Het vertrouwen wint het van de gêne. Gelukkig. Haar antwoord komt snel en ondubbelzinnig: ‘ja, dat gebeurt met enige regelmaat’. Eigenlijk een iets te grote regelmaat, blijkt. Het zit haar plezier in de weg en trekt veel aandacht en dus ook energie. De uitweg ziet ze niet.

 

appel spiegel 2 kanten zichtbaar2 kanten van de wip

Dan kies ik (ook mijn stijl) de andere kant van de wip: ‘wanneer & waarover heb je voor het laatst heel hard gelachen?’. Dat antwoord kost, begrijpelijk gezien haar mindset, wat moeite. Maar de twinkeling komt wel weer terug. NICE !!

Perfectionisten zitten vaak veel ‘in hun hoofd’. Zij ook. Plezier zit echter niet in het hoofd maar in het hart. Zou ze daar wat meer ‘actie’ op kunnen ondernemen? Het bekende en makkelijke advies ‘ga ervoor open staan’ (minder hoofd, meer hart & buik) klink heel eenvoudig, maar is dat niet. HOE DOE JE DAT DAN ???

 

Interrupties

Ik word de hele tijd geïnterrumpeerd door mijn intuïtie die me zegt om een eigen (super waardevolle) ervaring te delen, ter inspiratie. Dat blijkt de juiste keuze te zijn: mijn verkorte verhaal over ervaring en resultaat van SelfMastery bij de Warriors Leadership & Coaching Academy, geeft haar ruimte om een ander perspectief te zien op hoofd & hart, op focus & afleiding, op zelf & anderen.

 

KIES !!

happening self choosingBewust weten wat je wil, kiezen voor je focus DAAROP, bewust zijn van de afleiding en bewust kiezen om daar NIET naar toe te gaan. Bewust-zijn. Bewust van dat je naar je hoofd gaat en dan kiezen om naar je hart te gaan. Luister naar je binnenste zelf, naar je hart want het klopt altijd (ja, wel wat zweverig en een enorm cliché maar het werkt wel, zelfs bij mij).

‘Hoe kan je dit in je systeem krijgen ….?’ Vragende ogen zie ik. Eigenlijk weet ik het zelf ook niet precies. Ik ga ook even naar mijn hart, wat zegt het? ‘Hoe vaak sta je bij mij stil, Dirk?’ hoor ik van binnenuit.

Na wat intern heen en weer kaatsen komt er een best concrete vraag uit: hoe kan je elke dag 1 keer stilstaan bij ‘waar/hoe heb ik mijn hart gevolgd?‘.

Weer zie ik een twinkeling. “Hier kan ik wel wat mee”.

Tsja, wat wil je dan nog meer als coach/klankbord … 😊

 

 

ontwikkeling professionals jij en teamAls coach en klankbord bestaat mijn rol voornamelijk uit bevragen en luisteren. Prikkelen. Confronteren, met glimlach en warmte. Soms ben ik een mentor die vanuit ervaring een suggestie of ander perspectief geeft. Dan kies jij, zittend aan het stuur van je eigen ontwikkeling, je richting en je tempo. Zelf-bewust-zijn.

 

Als jij ook ‘even wil praten’ zullen we dan kennismaken?
Via email of telefoon (06 – 105 371 58) krijg je makkelijk contact. Ik kijk ernaar uit.

Recente blogs
Dirk Heuff coach rugbyreferee zelfbewust
Share
Tweet
Share